İfade Özgürlüğünün En Temel Temsilcilerinden Biri İnternet

İfade Özgürlüğünün En Temel Temsilcilerinden Biri İnternet
İnsanoğlunun iletişim ihtiyacı, yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçları arasındadır. Bu nedenle en erken dönemlerden beri daha kolay ve daha hızlı iletişim için çeşitli yolların arayışında olan insanoğlu, teknolojik anlamdaki tüm gelişmelere aslında bu arayışının sonucunda ulaşmıştır denilebilir. Nihayetinde son yüzyıl içerisindeki olağanüstü gelişme hızıyla ulaşılan üst seviyedeki teknoloji, özellikle iletişim alanında yaşanan gelişmelerle anlam kazanmıştır.

İletişim alanındaki gelişmelerde en büyük katkıyı sağlayan gelişme olan internet, dünyanın genelinde kurulmuş olan sunucuların birbirlerine olan bağlantılarından oluşan benzersiz bir ağ olarak, daha önce benzeri görülmemiş bir iletişim hızının yakalanmasını sağlamıştır. Benzersiz yapısıyla ifade özgürlüğünün de açık bir simgesi haline dönüşen internet, çeşitli yazılımsal gelişmelerle desteklenerek sürekli olarak daha nitelikli ve daha verimli hizmet sunumlarını dünyanın genelindeki yaygın kullanıcılarına ulaştırıyor.

İfade özgürlüğünün üst düzeyde yaşandığı, sürekli gelişmekte olan yazılımsal teknolojilerin desteğiyle bir türlü otoriteler tarafından tam denetim altına alınamayan internet, çeşitli girişimlerle belirli ölçüde sınırlandırılarak, özgürlük kısıtlanması adına çeşitli girişimlerin de olmasına sebep oluyor. Ülkemizde de yakın zamanda yaşanan, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler olan büyük web sitelerinin, mahkeme kararı veya otoritesel baskıyla genel kullanıma kapatılması konusu, birçok alanda hizmet vermekte olan çeşitli web sitelerinin de sürekli olarak yaşadığı sorunlardan bir tanesidir.

İnternetin özgür atmosferine zarar veren her türlü baskı ve müdahaleye karşı oldukça hassas reaksiyonlar göstermekte olan, internet dünyasının büyük veya etkin yazılım üreticileri, tüm bu baskı ve müdahalelere karşı özel yazılımlar geliştirerek çeşitli çözümleri çok hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırıyorlar.

Yasaklı sitelere giriş yapabilmek için geliştirilen bu yöntemler, üzerinde oldukça uzun mesai saatleri verilmesi gereken ve bunun yanı sıra oldukça büyük teknolojik yatırımlar gerektiren yöntemler olarak karşımıza çıkıyorlar. Bununla birlikte internetin sahip olduğu benzersiz özgürlüğünün önüne çıkan her türlü soruna karşı topyekun mücadele, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan iletişim üzerindeki baskının kaldırılmasını amaçladığı için mutlaka verilmesi gereken büyük bir savaş olarak benimsenmelidir. Özgürlüğüne düşkün her bireyin bu mücadelede ön saflarda yer alması gerektiği gibi, mücadelenin her safhasına da destek vermeleri gerekir.

Çeşitli nedenlerle yasaklanmış olan çeşitli içeriklere sahip olan web sitelerine girebilmek için kullanılmakta olan ve site yasaklamaları sırasında sürekli olarak gündeme gelen, normal zamanlarda unutulan ktunnel, dünya genelinde hizmet sağlayan bir ve herkese açık bir VPN olarak eşsiz bir hizmet sunuyor.

Sürekli olarak tüm kullanıcılara hizmet sağlayan ve benzer bir yöntemle çalışmakta olan vtunnel, yasaklı olan tüm sitelerin linklerinin kopyalanarak, sitedeki ilgili boşluğa yapıştırılması ve aranması sonucunda sitelere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan gönüllü hizmet sunumlarından bir diğeridir. Dünyanın genelinde farklı ülkelerin müdahaleleri ve baskıları sonucunda çeşitli web sitelerine karşı otoriteler tarafından uygulanan erişim yasaklarına karşı etkili bir mücadele şansı oluşturan bu ve benzeri web siteleri, özgür iletişimin tek simgesi ve son cephesi olan internetin üzerindeki baskılara karşı sürekli olarak ve inatçı bir karşı koyuş sergiliyor.

İnternet üzerindeki tüm yasakları delen çeşitli yöntemler, her kişinin haber alma hakkı ve ifade özgürlüğünün en detaylı şekilde korunmasını ilke edinmiş hizmet sunumlarıdır. Gönüllülük gerektiren ve dünya genelinde azimli hizmetler sunmuş olan bu türlü platformlara olan desteklerimiz, sadece kriz zamanlarında olmamalı ve normal zamanlarda da gönüllülük esasına dayalı olan bu tür sitelerin ziyaret edilerek, verilen desteklerin sürekliliği sağlanmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ktunnel , çevrimiçi gizliliğinizi korumak için burada!