İPHONE DNS AYARI DEĞİŞTİRME



Bildiğiniz üzere Android kullanıcıları her ne kadar ülkemizde büyük bir çoğunluğa sahip olsa da ülkemizde Apple’ın akıllı telefonu olan iPhone’u da o kadar çok kullanan büyük ve aktif bir kitle mevcut. Tıpkı bir bilgisayar kullanırken DNS ayarlarımızı değiştirdiğimiz gibi iPhone cihazımız üzerinden de yasaklı sitelere giriş yapabilmemiz için DNS ayarlarını değiştirmemiz gerekiyor. Ancak Apple’ın işletim sistemi olan iOS’in 6.X sürümlerinde maalesef 3G ya da Edge bağlantısı kullanırken DNS ayarı yapamıyorduk. Bu da bizlerin İos 7’yi beklemesi için oldukça büyük bir nedendi. Ancak ios7 de bizler için hayal kırıklığı oldu diyebiliriz. Çünkü şuanda hala ios 7 üzerinde de 3G ya da Edge bağlantısında DNS ayarını değiştirmemiş direk olarak mümkün olmuyor.

iphone dns değiştirmeAncak elbette ktunnel ve vtunnel benzeri siteler ile 3G aracılığı ile istediğimiz herhangi bir web sitesine ulaşabilmek mümkün. Eğer bir 3G ya da Edge bağlantısı kullanmayacaksak o zaman işimiz kolay. Çünkü Apple cihazlarında wifi ayarlama bölümü çok daha kapsamlı. Ayrıca wifi kullanırken bağlantımız üzerinde bazı ayarlar yapabilmemiz de mümkün kılıyor. Bu nedenle eğer wifi bağlantısı kullanacak yasaklı olan sitelere ufak bir DNS ayarı yaparak giriş yapabilmemiz mümkün demektir. Her ne kadar mobil cihazınız ile modeme bağlanmış olsanız da hala Türk Telekom altyapısının sınırları içerisindesiniz demektir. Bu nedenle de bir siteye erişmek istediğinizde standart engelleme sayfası ile karşı karşıya kalacaksınızdır.

Bu ekrandan kurtulmak ise oldukça basit. Tek yapmamız gereken bilgisayarlarımızda yaptığımız gibi aynen iPhone cihazımız üzerinde de değişiklikleri uygulamak. Şuanda yazıda bahsedeceğimiz yöntem ile 6.X sürümler de ve ios7 sürümünde DNS ayarlarınızı değiştirebilmeniz ve bunun akabinde de istediğiniz yasaklı siteye giriş yapabilmeniz mümkündür. Öncelikle cihazınızın ayarlar sekmesine giriş yapınız. Ardından bağlanmak istediğiniz ağa bağlanın. Wifi ağına bağlandığınızda ağın yanında bir “>” işareti göreceksiniz. Bu işaret bağlantı yapılandırma penceresine bizleri ulaştıracak olan işaret demektir. Bu işarete tıklayınız ve hemen bağlantı yapılandırma penceresine ulaşınız. Burası bir wifi bağlantısı yapılandırmak için kullanılan penceredir.

Biraz aşağıya doğru ilerlediğinizde sadece bağlantı ayarlarının değil ayrıca DNS ayarlarının da bu sekme içerisinde yer aldığını göreceksinizdir. Bu sekme üzerinden dilediğiniz gibi DNS ayarlarınızın girişini yapabilirsiniz. DNS ayarlarınızın girişini yapıp kaydettikten sonra tarayıcınızdan istediğiniz yasaklı sitelere yasaksızmış gibi erişim gösterebildiğinizi göreceksiniz. Elbette bir o kadar da hızlı bir bağlantı istiyorsanız oldukça iyi bir DNS adresi kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca eğer istediğiniz sayfaya bağlanamıyorsanız bu durum büyük ihtimalle girdiğiniz DNS’in kullanılabilir olmamasından kaynaklanabilir. Bu nedenle öncelikle bilgisayarınız vasıtasıyla kullanmak istediğiniz DNS’i kontrol edip hemen ardından da iPhone cihazınızdan bağlantınızı güncelleyebilirsiniz. Böylece kesin şekilde çalışan bir DNS ile bağlantınızı gerçekleştirdiğinize de emin olabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ktunnel , çevrimiçi gizliliğinizi korumak için burada!