DNS AYARLARI

Artık günümüzde birçok sitenin erişimine mahkeme kararıyla sansür uygulanıyor. Bu sitelerin bazıları gerçekten zararlı sitelerken kimileri tüm dünyada kullanılan oldukça popüler sitelerden oluşuyor. Bu sitelere giriş yapabilmek ise bazı yöntemler dahilinde elbette mümkün. Bu yöntemlerin başında da DNS ayarları yöntemi geliyor. Normalde bilgisayarımızın ağ bağlantısında biz eğer bir DNS tanımlamamışsak Türk Telekom’un DNS’i bulunmaktadır. Bir site yasaklandığında da Türk Telekom tarafından yasaklanmış olduğu için bu sitelere erişemeyiz. Bu sitelere tekrardan erişebilmek için ise DNS ayarlarımızı güncellememiz gerekir. Bu ayarlarımızı güncellediğimizde rahatlıkla istediğimiz sitelerin tamamına herhangi bir sansür işlemi uygulanmıyormuş gibi giriş gerçekleştirebiliriz. Peki, şimdi yasaklı olan bir site için DNS ayarlarımızı nasıl değiştirebiliriz biraz da ona bakalım.

Microsoft’un işletim sistemi olan ve hem ülkemizde hem de dünyada ağırlıklı olarak kullanılan Windows sürümlerinden birini kullanıyorsanız oldukça rahat bir şekilde DNS ayarlarınızı değiştirerek istediğiniz adrese ulaşabilirsiniz. Biz anlatımı Windows XP’ye göre yapacağız. Ancak benzer şekilde Windows 7 ya da Windows 8’de de DNS değiştirme işlemini gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Çünkü bu işletim sistemlerinde bazı nüanslar değişiyor olsa da genelde çoğu kısım mantık olarak aynı alana sahip olup sadece içerik bazında bir değişime tabi tutuluyor. Öncelikle DNS ayarlarımızı güncelleyebilmek için kullanacağımız bağlantıya bağlı olmamız gerekiyor. Ardından ağ bağlantılarıma giriş gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Diğer Windows sürümleri için ise bu Ağ ve paylaşım merkezi şeklinde isimlendiriliyor. Eğer 7 ya da 8 sürümü için DNS değiştirmek istiyorsanız o adreslerden birine ulaşmayı deneyebilirsiniz. Evet, bu alana ulaştıktan sonra kullandığınız ve şuanda bilgisayarınızda aktif konumda olan bağlantıyı seçip özellikler tuşuna basmanız gerekiyor. Özellikler’den bu kısma giriş gerçekleştirdiğinizde orta kısımda işaretli olanlardan genellikle en altta yer alanı DNS ayarlarımızı girmek için gerekli olan protokoldür. Bu bağlantı türünüz ya da cinsinize göre kullandığınız Windows sürümüne göre değişiklik gösterebiliyor olsa da temelde mantıken aynı yapıya sahip olduğunu söylemiştik. Bu alana girdikten sonra tik işaretine tıkladığınızda aşağıda DNS alanının aktif olduğunu göreceksiniz.

Şimdi bizlere gereken şey bir DNS adresi. Net bir DNS adresi vermiyoruz çünkü kullanım ihtiyaçlarınıza göre ve özelliklerine göre DNS’ler farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle kullanmak istediğiniz DNS adresini birkaç dakika ayırarak internet üzerinden kendinizin bulması daha doğru olacaktır. İstediğiniz DNS adresini bulduktan sonra buradaki boşluklara DNS adresinin girişini gerçekleştirin. Ardından ayarlarınızı uygulayın. Bu andan itibaren artık erişme engelli sitelere kendi tarayıcınızdan sanki engelli değillermiş gibi giriş yapabiliyor olmanız gerekmektedir. Fakat DNS’lerin değişmesi bazen anlık olarak işlemeyebiliyor. Bu gibi bir durumda bilgisayarınızın DNS ön belliğini boşaltmanız işlemin hızlanmasında sizlere yardımcı olabilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ktunnel , çevrimiçi gizliliğinizi korumak için burada!