İnternete sansür düzenlemesi Meclis'te kabul edildi



İnternete yasak getiren düzenleme TBMM’de kabul edildi. Başbakan ve bakan herhangi bir mahkeme kararı olmadan artık istediği zaman istediği internet sitesini kapattırabilecek.
İnternete 4 saatte sansür yetkisi veren Torba Yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen internete sansür yetkisi yeniden getirildi.

Çetin ÇİFTÇİ- BUGÜN GAZETESİ

Başbakan ve Bakan TİB üzerinden istediği internet içeriğini yasaklayacak, istediği siteye erişimi engelleyebilecek.

TÜMDEN ENGELLEME

Yasa ile yaşam hakkı, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir ve birkaçına bağlı olarak Başbakanlık ve Bakanlıkların talebi ile içeriğin yasaklanması, yayından çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. İhlalin engellenemediği durumlarda internet sitesine erişim tümüyle engellenecek.

UYMAYANA 500 BİN LİRA CEZA

TİB Başkanlığı kararı dört saat içerisinde uygulanacak. Karar 24 saat içerisinde Sulh Ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içerisinde açıklayacak. Aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak. Karara uymayanlara 50 bin ila 500 bin lira arasında idari para cezası verilecek. İnternet içerikleri ile ilgili trafik bilgilerini vermeyenlere ise 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.

KADROLAŞMA AYARI

Torba Yasa ile ayrıca Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin kadro ve atamaları siyasi iradeye bağlandı. İstanbul'da kurulacak Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mütevelli Heyeti kadro tahsisi ve atamalarda yetkili olacak. Anlaşma yaptığı üniversitelerin tıp fakülteleri üzerinde tasarruf yetkisine sahip olacak olan heyet ‘Sağlık YÖK’ü gibi hareket edecek. İstediği doçent ya da profesörü istediği tıp fakültesine gönderip, tıp fakülteleri arasındaki kadrolarda oynama yapabilecek.

KİŞİSEL VERİLER

Düzenlemeye, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin madde iki gün önce eklendi. Bu madde, Elektronik Haberleşme Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Maddeye göre, kişisel verilerin işlenmesinde; hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olması, doğru ve gerektiğinde güncel olması, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenmesi, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olması ile işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmesi ilkelerine uyulacak.

"KES ULAN KES" YASASI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural “Anayasa Mahkemesi İnternet düzenlemesini iptal etti. Dolandılar arkadan aynı maddeyi getirdiler” dedi. Vural şöyle konuştu: “Efkan Ala 17-25 Aralık’ta dememiş miydi, ‘Kes interneti kanun sonra gelir kardeşim’ demişti. Bugün geldiğimiz nokta da bu. Yasanın gerçekten anlamı, hani Gaziantep’te bir polis amiri vardı ya polisi tutup ensesinden ‘sık ulan sık’ diyordu ya, işte bu sık ulan sık. İnterneti olan, Twitter’ı sosyal medyası olana da ‘kes ulan kes’. Toplumsal muhalefetin kendisini dile getirecek toplantılarla ilgili ‘otur ulan otur, sus ulan sus.’ Yasa budur arkadaşlar özeti. Bunun terörle mücadele ile bir alakası yok. Amaç korkutup sindirerek toplumsal muhalefetin alternatif bulmasını engellemektir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ktunnel , çevrimiçi gizliliğinizi korumak için burada!