PROXY

İnternette sansürün sürekli hızlı bir büyüme ile devam etmesinin ardından birçok kullanıcı da Proxy’nin ne olduğunu bilmeye ve hatta daha da doğrusu onu kullanmaya başlamak zorunda kaldı. Aslında proxy bundan çok çok daha uzun zaman önce yani internette sansürün olmadığı zamanlarda dahi kişilerin kendilerini gizlemek amacı ile kullandıkları yöntemlerin arasında yer almaktaydı. Proxy kullanımı ile IP adresinizi ikinci planda kaldığını düşünün. Proxy kullanımız sırasında bilgisayarınız sanki başka bir ülkenin internet kullanıcısıymış gibi göstermek mümkündür. Böylece proxy devreye girdiğinde tam olarak gizliliği sağlamış oluyorsunuz. Elbette ilk zamanlarda temel kullanım amacı gizlilik olsa da artık günümüzde çok daha farklı amaçlara hizmet edebiliyor.

ProxyElbette en basitinden de yasaklı sitelere giriş işleminde bizlerin oldukça büyük bir yardımcısı haline dönüşebiliyor. Bugün manuel proxy girişleri ile ya da ktunnel ve vtunnel gibi sitelerin yardımı ile birlikte istediğimiz tüm sitelere sanki erişim engeli yokmuş gibi ulaşabiliyoruz. Aslında bu sitelerde bizlere proxy sağlamakta ve bu sağlanan proxyler aracılığı ile istediğimiz siteye girmemize yardımcı olmaktadırlar. Bu siteler adeta ulaşmak istediğimiz site ile biz arasında görünmeyen bir bağlantı kurarlar. Biz bir siteden bir linke tıkladığımızda onu direk olarak sunucudan değil ktunnel ya da vtunnel gibi bir siteden talep ederiz. O da bize bağlantıyı getirir ve görüntüler. Bu görüntülenme sayesinde de bizlerin hem kendi bilgileri saklı kalır hem de başka bir sunucu getirdiği için sayfa engelli değilmiş gibi başarıyla görüntülenir.

Proxyleri artık günümüzde çoğu insan yasaklı sitelere giriş yapmak için kullanıyor. Bu giriş işlemi esnasında da elbette genel çoğunluk bir program kullanarak uğraşarak yasaklı siteye giriş yapmak yerine ktunnel ve vtunnel benzeri siteleri kullanıyor. Çünkü bu siteler ile giriş yaptığımızda bizlerin herhangi bir proxy bulmasına gerek kalmıyor. Ayrıca sayfayı kapattığımızda da bütün ilişkimiz kesilmiş oluyor. Bu nedenle sadece ülkemiz tarafından değil global olarak birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Tabiki bu servislerin iyi yanlarının olmasının yanı sıra bizleri etkileyen bazı olumsuz yanlarının olduğunu da atlamamak lazım.

Proxy servisleri bizim direk bir internet sitesine bağlandığımızdan çok daha farklı bir mantık güderek çalışır. Biraz önce de söylemiş olduğumuz gibi bir proxy sitesi aracılığı ile erişime engelli bir siteye girmek istediğimizde o site bize girip o sitenin aslını yansıtır. Ancak neticede yansıtma için işlem hacmi de harcandığından dolayı bağlantı hızı ne kadar yüksek olursa olsun sağlanan hizmetten dolayı bu siteye yapmış olduğunuz girişler normal bağlantı hızınızdan çok daha yavaş olacaktır. Fakat sadece bu bağlantı sırasında internetimizin yavaş olacağını düşünürsek ve diğer yandan hiçbir ek yazılım veya proxy arama işlemi ile uğraşmadığımız için bu yöntem her zaman denenmeye ve kullanmaya değer diyebiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ktunnel , çevrimiçi gizliliğinizi korumak için burada!